kritikák és filmes gondolatok

Nagytotál - Schulcz Péter filmkritikus

Nagytotál - Schulcz Péter filmkritikus

FILMKRITIKA: Idő (Old)

2021. július 29. - Nagytotál

Néhány sebet még az idő sem gyógyít be.

old-ending-explained.jpg

Sokan szeretik, talán még többen kerülik, mégis tagadhatatlanul ott a helye a legérdekesebb kortárs filmrendezők között: M. Night Shyamalan. Tulajdonképpen pofonegyszerűen levezethető, hogyan is dől el, kedveljük vagy mellőzzük a különc filmes műveit. Ha a 2002 előtti filmjeivel ismerkedünk meg először, valószínűleg szeretnénk még többet látni tőle. Ha az az utániakkal, akkor valószínűleg az "elmegy" és a "kérem vissza a pénzem" között fog ugrálni a véleményünk. És habár a Széttörve és az Üveg kicsit újra felemelte Shyamalant, az Old (a magyar mozikban "Idő") című alkotással biztosan nem szerzi vissza egykori trónját az "A hatodik érzék" rendezője.

Az Old nem egy jó film. Sőt, helyenként kifejezetten kínos, de ez nem azt jelenti, hogy teljesen felesleges moziba mennünk érte. A történet pofon egyszerű: egy csapat turista egy gyönyörű, elszigetelt partszakaszon reked, ahonnan nincs kiút, és minden élő szövet extragyors öregedésbe kezd a területén. 1 nap tulajdonképpen egy emberöltő e különös helyen. Kétségtelenül Shyamalanos ötlet, azonban már az előzetesek láttán szerintem mindenkiben megfogalmazódott a kérdés: hogy csinál valaki ebből egy majdnem 2 órás filmet? Oké, ennél kevesebből is szoktak, de azokra sem sokáig emlékezünk. Ilyenkor persze eszünkbe jut, hogy nincs Shyamalan film csavar nélkül. Nincs is, ebben az esetben azonban inkább az Üveg csavarjához tudnám hasonlítani az Old végét. Ott van, klappol, de igazából ezen a ponton vagy halálra untatott minket a film, vagy már rég kitaláltuk a végét. Ami sajnos közel sem annyira sokkoló és érdekes, mint Shyamalan korai alkotásainak záró képsorai.

old-blogroll-1627065962511.jpeg

Na de azért mégsem az év legrosszabb filmjéről van itt szó, mert Shyamalan akármennyire is őrült, azért még mindig meg van az a képessége, hogy egyedi stílusával néhány kifejetten izgalmas pillanattal is megajándékozza nézőit. A szereplők öregedéséből kialakuló káosz olykor egészen jól tud működni a vásznon, kiváló felvételekkel és (James Newton Howard helyett) Trevor Gureckis zenéivel kiegészülve. Tulajdonképpen minden szép és jó… amíg meg nem szólal valaki. Nem tudom Shyamalan milyen állapotban dobta össze az Old forgatókönyvét, de könnyen lehet, hogy a Bogyó és Babóca valamelyik része ment a háttérben. A Shyamalanhoz képest szerény színészgárda teljesítményét nehezen tudnám megítélni, hiszen szinte lehetetlen eldönteni, hogy a rossz forgatókönyv, vagy éppen az ügyetlen színészvezetés miatt játszanak úgy ahogy.

5761_d008_00008r_crop_0.jpg

Borzasztóan csalódáskeltő volt az Old, vagyis az Idő, ami közben főleg a film játékideje miatt aggódtam a szereplők évei helyett. Imádom Shyamalan korai filmjeit, A sebezhetetlenre minden idők egyik legjobb filmjeként tekintek, sőt, a héten még megnéztem a "Jeleket" és az "A falut" is, hiszen azokat is úgy tartják számon, mint Shyamalan gyengébb filmjei. Azokon remekül szórakoztam. Ezt meg inkább felejtsük el.

6/10

 

Írta: Schulcz Péter

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagytotalkritikak.blog.hu/api/trackback/id/tr8316642502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2021.10.24. 12:40:59

A sebezhetetlen életem legunalmasabb és legérdektelenebb filmje volt, pedig filmrajongóként elég pocsék alkotást láttam. De ezt azóta sem bírta alulmúlni semmi. (Ez nem azt jelenti, hogy nem tartom tiszteletben a véleményed, mindössze homlokegyenest ellenkezik az enyémmel.)
Egyébként érdekes műfaj ez a filmkririka: az egyik mennybe meneszti, a másik a sárba tapossa ugyanazt. Együgyű kis halandóként azt vélném, hogy vannak egyetemleges minőségi feltételek, mint pl. szereplőválasztás (mármint mennyire hihető a karakter), képi világ, díszletek, jelmezek, zene és mindezek összhangja, meg még sok más, de úgy tűnik mégsem. Bár, eddigi tapasztalataim szerint, amit a kritika lehúzott, általában sokkal jobban tetszett, mint ami dicsért.

Lorrh 2021.10.28. 19:42:04

Valaki mesélje már el, hogy a Village miért van az utált kategóriában? Nekem nagyon tetszett, eredeti volt az ötlet és a csavar is hatalmas volt a végén.
Azóta Sájámáláján csak szar filmeket csinált.
süti beállítások módosítása