kritikák és filmes gondolatok

Nagytotál - Schulcz Péter filmkritikus

Nagytotál - Schulcz Péter filmkritikus

FILMKRITIKA: Lelki ismeretek (Soul)

2021. június 13. - Nagytotál

Barangolás lelkünk legeldugottabb szobáiban.

thumb-1920-1119305.png

Az talán nem újdonság, hogyha végtelenül tiszta és könnyfakasztóan érzelmes filmeket szeretnénk nézni, akkor a Pixar háza táján kell keresgélnünk. A Disney leányvállalata már egészen az 1995-ös Toy Story óta mesél kicsiknek és nagyoknak olyan témákról, mint a barátság, a család, a másság… igazából felesleges sorolni, ezek a srácok egy olyan filmmel is képesek a lelkünkig hatolni, amiben beszélő autók a főszereplők. És ha már lelkekről van szó, a legnevesebb animációs stúdió most szó szerint új szintre emelte érzelmeink kifacsarását a Lelki ismeretekkel.

Joe, a film főszereplője zongoratanárként dolgozik egy new yorki iskolában, és habár hatalmas szenvedélye a zenélés, mégis úgy érzi, hogy ennél többre hivatott. Régóta szeretne valami maradandót alkotni, és úgy tűnik egy váratlan koncert felkérés által lehetősége is nyílik erre, azonban egy szerencsétlen baleset végett kómába kerül. Joe ezután élet és halál közti dimenziókon át megismerkedik a még gazdátlan lélekkel, 22-essel, így ketten indulnak el egy közös kalandra, melynek célja megtalálni a választ az emberiség legégetőbb kérdésére: Mi értelme van élni?

3773343.jpg

A Lelki ismeretek egyértelműen nem gyerekeknek készült. Persze a gyerekek is elnevetgélnek majd rajta, de itt ez nem a szokásos mindenki számára könnyed szórakozást nyújtó Disney/Pixar film. Ez egyrészt magából a témaválasztásból ered, hiszen aligha foglalkozott korábban a stúdió bármelyik filmje ilyen direkt módon létezésünk céljával, de ott vannak például a történelmi utalások, a különböző személyiségjegyeket érintő poénok, vagy akár a jazz zenében átitatott atmoszféra. Egyszerűen élni kellett már valamennyit ahhoz, hogy a Lelki ismeretek igazán hatni tudjon.

Nyilván a Pixar animációira sosem lehet panasz, de a Lelki ismeretek még ebben is olyan szemkápráztatóan brillírozik. New York városa és a "Nagy Azelőtt" mind remekül kidogozottak, színgazdagok, és csak úgy sugárzik belőlük az élet. A rendezői és írói feladatokat jegyző Pete Docter, aki olyan filmeken dolgozott korábban a Disneynél, mint a Fel! vagy az Agymanók, már töviről hegyire ismeri szívünket és lelkünket, tehát felnőtt embereket is könnyedén megríkató párbeszédekből és jelenetekből itt sincs hiány. A jazz számokért Jon Batiste, minden más eredeti dallamért pedig az Oscar-gálán kétszeresen jelölt Trent Reznor és Atticus Ross feleltek, akik megérdemelten át is vehették szobrocskáikat. De tényleg, Reznor és Ross egyszerűen mindent tudnak, legyen szó Zuckerberg életéről, vietnámi dokumentum sorozatól, az Aranypolgár készültéről, vagy most éppen egy Disney cuccról - ezek ketten maguk a kortárs filmzene.

106815075-1608652943961soul-cropped--1--jpg.jpg

Számomra a Lelki ismeretek a Disney/Pixar kollaborációk, és úgy összességében az animációs filmek csúcspontja. Ha nem ismerném a két studiót valószínűleg nem is érteném, hogy lehet ilyen mesterművet készíteni. Kevés film van, amit mindenkinek tudnék ajánlani, de ez ebben az esetben nem is lehet kérdés. Annyira szól mindenkinek és mindenről, hogy kötelezővé tenném, legalább évi egyszer. Ha nehéz helyzetben vagytok, ha bármi kérdésetek van bármiről, vagy ha nem féltek megkérdőjelezni mindent, amit eddigi életetekben tettetek, csak nézzétek meg a Lelki ismereteket. Ha pedig már láttátok, akkor üdvözöllek benneteket ebben az új fejezetben.

9/10

 

Írta: Schulcz Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://nagytotalkritikak.blog.hu/api/trackback/id/tr6216592866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása